niedziela, 25 października 2015

tort bezowy

Bywają takie dni kiedy nagle okazuje się, że mamy gdzieś wyjść, ktoś ma zapomniane przez nas imieniny, chcemy komuś podziękować i nasuwa się problem jak to zrobić? Co na szybko kupić żeby było trafione, oryginalne, obdarowany ucieszył się a prezent nie zrujnował naszej kieszeni.

Moim ostatnim pomysłem jest tort bezowy z owocami. Wersja uproszczona - z gotowymi blatami bezowymi, zakupionymi w sprawdzonej zaufanej cukierni ;), do tego krem z kremówki i mascarpone oraz odrobina cukru pudru, a na wierzch owoce (najlepiej kwaskowe dla przełamania smaku słodyczy). Oczywiście blaty bezowe można spróbować zrobić samemu ale wcześniej trzeba przećwiczyć czy nam wyjdą. Kupujemy lub pieczemy 3 blaty bezowe, przekładamy kremem a na wierzch dajemy owoce takie jak maliny, truskawki, jeżyny, borówki, granat, porzeczki, plasterki kiwi itp. Unikamy owoców, które puszczą sok lub mają pestki (winogrona, mandarynki), ewentualnie wybieramy bezpestkowe.

Efekt takiego tortu bezowego jest piorunujący a do tego (dla amatorów słodyczy) pysznie smakuje. Najlepiej mieć w rezerwie zakupione blaty bezowe i w razie nagłej potrzeby tylko szybko robimy krem, wrzucamy owoce i prezent gotowy:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz