środa, 6 stycznia 2016

ciasto mega czekoladowe

Za oknem zima na całego (szkoda tylko, że brakuje śniegu), temperatury tak niskie, że strach wyjść z domu. Ferie świąteczne w toku więc trzeba kombinować jak urozmaicić dzieciom wolny czas.
Póki temperatury nie odpuszczą (a wraz z nimi kaszel dzieciaków) jesteśmy uziemieni w domu. Dla rozrywki i poprawy matczynego humoru postanowiłam zrobić ciasto. Nie byle jakie. Pyszne, koniecznie mocno czekoladowe a do tego z orzechami. Punkt najważniejszy - robi się je ekspresowo więc akurat dzieciaki dadzą radę asekurować, pomagać i jednocześnie nie zdążą się znudzić a ciasto będzie do popołudniowej kawy.


Składniki:
gorzka czekolada 60% - 200 g
mleczna czekolada - 100 g
Kostka do pieczenia Kasia - 200 g
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 g
mąka - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
posiekane orzechy włoskie (ja dałam zmielone) - 200 g


polewa
mleko - 75 mililitrów
śmietanka 30% - 50 mililitrów
gorzka czekolada 60% - 90 g
mleczna czekolada - 30 g

1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia

pychota :)




2 komentarze:

  1. A ja właśnie na diecie... pozdrawiam mama winiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie pozostaje tylko czekać do końca diety ;)życzę powodzenia i wytrwałości, pozdrawiam :)

      Usuń