Ekipa została przyodziana w stroje ochronne co szczególnie młodszemu pomocnikowi nie przeszkodziło umorusać się w mące. Przy okazji nadarzyła się okazja wypróbować nowe smaki jak smak surowego ciasta...
Gabrysia dzielnie gniotła ciasto, wykrajała kształty a po pieczeniu dekorowała. Na koniec dumna z efektów swojej pracy postanowiła jeszcze wszystko posprzątać. :)
Przepis na pierniczki zaczerpnięty z niezawodnej książki "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej
składniki:
300 g maki pszennej
100 g mąki żytniej
2 duże jajka
130 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
100 g płynnego miodu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość min. 4 mm, wykrajać kształty pierniczków. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
Dowolnie dekorować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz