Moim ostatnim pomysłem jest tort bezowy z owocami. Wersja uproszczona - z gotowymi blatami bezowymi, zakupionymi w sprawdzonej zaufanej cukierni ;), do tego krem z kremówki i mascarpone oraz odrobina cukru pudru, a na wierzch owoce (najlepiej kwaskowe dla przełamania smaku słodyczy). Oczywiście blaty bezowe można spróbować zrobić samemu ale wcześniej trzeba przećwiczyć czy nam wyjdą. Kupujemy lub pieczemy 3 blaty bezowe, przekładamy kremem a na wierzch dajemy owoce takie jak maliny, truskawki, jeżyny, borówki, granat, porzeczki, plasterki kiwi itp. Unikamy owoców, które puszczą sok lub mają pestki (winogrona, mandarynki), ewentualnie wybieramy bezpestkowe.
Efekt takiego tortu bezowego jest piorunujący a do tego (dla amatorów słodyczy) pysznie smakuje. Najlepiej mieć w rezerwie zakupione blaty bezowe i w razie nagłej potrzeby tylko szybko robimy krem, wrzucamy owoce i prezent gotowy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz